Eerder deze maand werd al bekend dat AMD zijn allereerste triple cores heeft verstuurd naar de grote pc-bouwers. Het blijkt nu te gaan om de Phenom X3 8400 die draait op 2,1 GHz en de Phenom X3 8600 met een kloksnelheid van 2,3 GHz. Beide zijn uitgerust met een 1,5 MB L2 chache en een 2 MB L3 chache.

Leslie Sobon, bij AMD Director Product Marketing CPG, ontkende gisteren tijdens een telefonische persconferentie stellig dat de triple cores in feite quad core Phenoms zijn met een defecte kern. "Dat is absoluut niet het geval. Bij het ontwerp hebben we er al rekening mee gehouden dat we een kern kunnen uitschakelen." AMD hoopt op deze manier een aantrekkelijk geprijsde processor te bieden voor de markt tussen het midden- en het hogere segment in waar volgens Sobon nog veel winst valt te halen.

Quad cores

AMD kondigde daarnaast nog vijf Phenom X4 quad cores aan met kloksnelheden variërend van 1,8 GHz tot 2,5 GHz (zie ook onderstaande tabel). Van de Phenom X4 9850 brengt AMD een 'Black Edition' op de markt waarvan de klok niet is vergrendeld om overklokken mogelijk te maken. De X4 9100e is een enigszins afwijkende variant. De toevoeging 'e' geeft in dit geval aan dat de chip zuinig met zijn energie omspringt. Sobon: "Dit is de eerste in een reeks van energiezuinige multicores die je van AMD gaat zien."

De prijs per duizend stuks varieert van 122 euro voor de X4 9550 tot 148 euro voor de 9850BE. Verwacht wordt dat AMD in het derde kwartaal nog de 2.6GHz Phenom X4 9950 op de markt brengt, wat een van de laatste high-end 65 nanometer-chips uit de stal van AMD zal zijn. De chipbouwer toonde eerder deze maand tijdens de CeBIT al enkele 45 nanometer-chips.