De digitale televisie business is in 2006 het bedrijf binnengekomen toen AMD de grafische chipfabrikant ATI voor 5,4 miljard dollar overnam. Er worden processors, ontvangers en software voor digitale TV gemaakt.

Broadcom wil zich nu een prominente rol binnen deze markt toe-eigenen, zegt Daniel Marotta, de general manager van Broadcom's Broadband Comunications Group: "We geloven dat deze deal ervoor zorgt dat we een leidende rol krijgen in de markt," aldus Marotta. "We krijgen er op deze manier zoveel nieuwe klanten bij, dat we op een grote schaal kunnen gaan concurreren."

Broadcom heeft zich tot nog toe gericht op de bovenkant en het midden van de markt, met producten voor bijvoorbeeld HDTV's. AMD maakte daarentegen meer producten voor de onderkant van de markt. Broadcom wil met de aankoop nu ook budgetproducten gaan maken.

Winst maken

AMD probeert al een tijdje uit de rode cijfers te komen. In het tweede kwartaal van 2008 draaide het bedrijf een verlies van 1,19 miljard dollar. Dat was het zevende kwartaal op rij waarin er verlies werd geleden.

Daarom is AMD nog steeds bezig om het bedrijf te veranderen, door het "slanker en meer gefocussed" te maken. Dat zegt Dirk Meyer, AMD's nieuwe ceo in een verklaring. De verkoop van de televisietak is een cruciale stap, zo laat hij weten: "Het helpt met het rechttrekken van de balans, het haalt ons uit de rode cijfers, en het verscherpt onze focus."

Marotta verwacht dat digitale televisies de komende jaren bovenaan het verlanglijstje staan van consumenten. Daarom is de Broadcom-baas positief over de toekomst. Hij verwacht dat de tak in de tweede helft van 2008 al vijftig procent meer omzet gaat draaien dan in de eerste helft.

Er verhuist ongeveer 530 man personeel mee, waarvan de meeste techneuten zijn. Ook alle patenten verhuizen mee. Broadcom wacht voor de deal nog op goedkeuring van de overheid maar in het vierde kwartaal moet deze rond zijn.