De quad-core processor van AMD kreeg de meeste klappen. De chip met de codenaam Barcelona moet in servers opnemen tegen modellen van Intel en werd afgelopen september met veel tamtam onthuld. Maar net als de Phenom chips voor desktop computers, zal Barcelona pas tegen het eerste kwartaal van volgend jaar in de schappen liggen.

Beide chips hadden tegen het einde van dit kwartaal zonder beperkingen beschikbaar moeten zijn, maar een ontwerpfout veroorzaakte vertraging in het productieschema, zei Dirk Meyer, operationeel directeur van AMD tijdens een bijeenkomst met analisten op donderdag.

Mobiel platform

Ook het Puma platform voor notebook computers is vertraagd en zal nu in het tweede kwartaal van volgend jaar beschikbaar komen. Die laatste vertraging zou nog wel eens een kostbare fout kunnen blijken, aangezien de verkopen van notebooks jaarlijks met 30 procent toenemen.

AMD heeft inmiddels zijn uitgaven aan nieuwe productielijnen verlaagd van $1,7 miljard naar $1,1 miljard, maar waarschuwde dat alle zakelijke divisies pas volgend jaar weer winstgevend zullen worden.

Excuses

Directieleden verontschuldigden zich op de analistenbijeenkomst voor de fouten, zoals de vertraging van Barcelona.

"We hebben onze kansen verpest en hebben ons lesje geleerd. Dit zal ons niet nog een keer overkomen," zei Hector Ruiz, ceo van AMD. Hij beloofde dat AMD zal terugkeren naar de oude gewoonte van weinig beloven en veel leveren.

Terug naar winst

De chipfabrikant verwacht in het tweede kwartaal van volgend jaar breakeven te draaien. De eerste winst is voorspeld voor het derde kwartaal, zei Ruiz. Hij verwacht extra omzet uit producten zoals grafische kaarten, chipsets, processors voor digitale televisie.

De onderneming voorspelt volgend jaar 15 procent meer chips te verkopen. Grafische chips zullen 6 procent meer aftrek vinden, processoren voor digitale televisie 13 procent en verkopen van chips voor PDAs en mobiele telefoons groeien met 8 procent.

Daardoor zal de bruto marge toenemen van 46 procent tot 50 procent volgend jaar. Dit jaar bedroeg die nog 37 procent, aldus Bob Rivet, financieel directeur van AMD.

"We zijn bezig met een grootschalige vernieuwing van onze producten. In 2008 is alles nieuw, en we zijn ervan overtuigd dat dat zijn vruchten zal afwerpen," concludeerde Rivet.