Eerder liet AMD namelijk weten bezig te zijn met de productie van 8-core chips, maar dat plan is nu definitief van de baan. De 12-core processor, die voorlopig de naam Magny-Cours draagt, zal zich richten op de servermarkt moet in de de eerste helft van 2010 worden uitgebracht.

Dit blijkt uit een nieuwe versie van de road map die het bedrijf eerder deze week onthulde. De chip zal voorzien zijn van 12 MB aan L3-cache en ondersteuning bieden voor DDR3 RAM, meldt PC World.

Grote sprong

De productie van de nieuwe chip betekent een grote sprong voor AMD. Het bedrijf komt in de tweede helft van 2009 met een 6-kernenchip, genaamd Istanbul, om vervolgens binnen een jaar het aantal kernen te verdubbelen. Tot vorige maand hield het bedrijf nog vol dat het in 2009 zou komen met een 8-kernige server chip maar nu laat AMD weten dat dit definitief niet meer het geval is.

Krachtiger en goedkoper

Randy Allen, vice president en general manager bij AMD is zeer blij met de ontwikkeling: "Chips met 12 kernen zijn veel krachtiger dan chips met 8 kernen en kunnen veel beter omgaan met grotere workloads. Daarbij zijn ze ook nog eens een stuk eenvoudiger te produceren." Naast de 12-core chip en de reeds aangekondigde 6-core chip komt AMD in 2010 met nog een 6-core chip genaamd Sao Paulo.

Deze chip zal zijn voorzien van 6 MB aan L3 cache en evenals de Magny-Cours ondersteuning bieden voor DDR3 RAM. Volgens Allen wordt deze chip speciaal ontwikkeld voor systemen die meer prestaties moeten leveren, maar niet zoveel dat het een 12-core chip vereist. De nieuwe chips zullen efficiënter omspringen met energieverbruik, omdat ze worden geproduceerd met behulp van het 45-nanometer proces, in tegenstelling tot het 65-nanometer proces dat wordt gebruikt voor de productie van de huidige quadcore Barcelona-chip.

Financiële problemen

Volgens Dean McCarron, analist bij Mercury Research, heeft de beslissing van AMD om de 8-core chip te verruilen voor een 12-core chip te maken met de financiële problemen van het bedrijf: "Het produceren van een 12-core chip stelt het bedrijf in staat om meer rekenkernen op een chip te plaatsen, waardoor productiekosten dalen en de winstmarge per chip toeneemt. De beslissing zorgt er ook voor dat AMD een concurrentieslag met Intel voor 8-core chips vermijdt." Intel komt in de tweede helft van dit jaar met een 6-core Xeon server processor genaamd Dunnington, waarna het bedrijf zich zal richten op 8-core processoren.

Concurrentie van Intel

Ondanks de koerswijziging van AMD, zal het moeilijk zijn om tegengas te bieden aan Intel, dat in het eerste kwartaal van 2008 maar liefst 78,5 procent marktaandeel had op het gebied van chips. AMD moest het doen met 20,6 procent, een kleine stijging ten opzichte van de 18,7 procent in het eerste kwartaal van 2007.

AMD moet zijn marktaandeel vergroten, omdat het bedrijf vorige maand voor de zesde achtereenvolgende keer een kwartaal afsloot met verlies. In het derde kwartaal van dit jaar plant het bedrijf een ontslagronde voor 1650 medewerkers.