De chip, die eerder wordt uitgebracht dan oorspronkelijk was gepland, moet de aandacht wegnemen van de Barcelona-cpu, die in 2007 werd aangekondigd, maar door een bug pas halverwege dit jaar in massaproductie ging.

De 45nm Opteron-processor lijkt direct al een beter leven beschoren dan z'n voorganger, omdat IBM inmiddels heeft laten weten dat het bedrijf vier servers ontwikkelt waarin de cpu wordt gebruikt. Na het fiasco met de Barcelona wil AMD zich revancheren en een deel van het marktaandeel van concurrent Intel terugwinnen.

Barcelona debacle

Dat was het bedrijf oorspronkelijk al van plan met de 65nm Barcelona-chip, die bij de aankondiging in 2007 naar eigen zeggen beter was dan de quadcore die Intel op dat moment al had uitgebracht. Er werd echter een bug aangetroffen in de chip van AMD, waardoor deze pas in april van dit jaar in massaproductie kon worden genomen.

Om de schade te beperken brengt AMD de Shanghai-quadcore daarom nu al uit, in plaats van in het eerste kwartaal van volgend jaar, hetgeen oorspronkelijk was gepland. Volgens AMD levert Shanghai met 2,7 GHz een prestatieverbetering van 35 procent ten opzichte van Barcelona, die een topsnelheid had van 2,3 GHz. De nieuwe chip heeft 6 MB L3-cache, 4 MB meer dan Barcelona.

Shanghai moet AMD redden

AMD geeft hoog op over de serverprocessor met betrekking tot virtualisatie. Zo zou de processor vier keer zo snel kunnen overschakelen van de ene virtuele machine naar de andere. Ook verbruikt Shanghai volgens AMD 35 procent minder energie dan Barcelona.

Volgens Martin Reynolds, analist bij onderzoeksbureau Gartner zal de chip echter niet leiden tot een groter marktaandeel, maar zorgt het product er voornamelijk voor dat AMD kan blijven bestaan, zodat er gewerkt kan worden aan een product dat het bedrijf weer volledig terugzet in de markt. Voor eind volgend jaar staat een volgende versie gepland, een sixcore genaamd Istanbul.

Bron: ComputerTotaal.nl