De chipfabrikant werkt momenteel samen met JVM-ontwikkelaars Sun, IBM en Oracle. Doel is om een framework te ontwikkelen waarin Java op multicore chips wordt geoptimaliseerd met behulp van Instruction Based Sampling (IBS), een techniek die gebruik wordt op de nieuwste AMD-chips. Dat zegt Ben Pollan, manager van AMD’s Java Labs. De belangrijkste uitdaging hierbij is het vinden van een manier om de workloads dynamisch te verdelen over vrijgekomen hulpbronnen, in dit geval de extra processorkernen. Pollan noemt hierbij intensieve grafische processen als voorbeeld. Deze zouden in te toekomst direct doorgestuurd moeten worden naar de GPU.

Shanghai is een 45nm quadcore processor met 6 MB aan cache en een geheugen van 800 MHz DDR2. Bovendien claimt AMD dat de nieuwe chip 35 procent minder energie verbruikt dan zijn voorganger, de Barcelona.

Pollan verwacht niet dat de onderzoeksresultaten op korte termijn zullen leiden tot een nieuwe productielijn, maar hij voegt daaraan toe dat de chipfabrikant continu samenwerkt met de OpenJDK-community aan technische optimalisatie van haar processoren. Bron: Techworld