"It-managers die processoren kopen voor hun bedrijf, vragen tegenwoordig ook naar ons aanbod voor desktops en notebooks. Voor de komst van de Opteron-processor was dat wel anders", vertelt Ben Williams, vice-president commerciële zaken bij AMD.

Drie jaar geleden had AMD nog weinig serverklanten. Dat veranderde door de komst van de Opteron-processor, waarvan de dual-coreversie in april dit jaar verscheen. In het tweede kwartaal was 11,2 procent van de verkochte serverprocessors met een x86-instructieset een Opteron-processor van AMD. In het eerste kwartaal behaalde AMD nog een aandeel van 7,4 procent.

AMD wil nu ook zijn aandeel in desktop- en notebookprocessors vergroten. Op het moment heeft het bedrijf slechts 5 procent van deze markt in zijn bezit.

Of AMD zijn nieuwe target — 30 procent marktaandeel — haalt, valt nog te bezien. Belangrijkste struikelblokken zijn de additionele kosten voor overstappende pc-verkopers en it-bedrijven en de nog altijd lopende rechtszaak, die AMD tegen Intel heeft aangespannen.