Het Mexicaanse telecombedrijf America Movil zegt bindende financieringsafspraken te hebben gemaakt met niet nader genoemde “gerespecteerde wereldwijde financiële instituten” waarmee het bedrijf het bod op alle aandelen KPN gestand kan doen. Tegelijkertijd is het bod neergelegd bij de Autoriteit Financiele Markten, de toezichthouder op de Nederlandse markt, meldt America Movil in een verklaring.

Bod gedaan via dochter Carso Global Telecom

Het bod dat ter goedkeuring bij de AFM is neergelegd, is gedaan door Carso Telecom, een dochterbedrijf van America Movil en dus de toekomstige eigenaar van KPN. Carso Global is tevens eigenaar van Telmex, Mexico’s grootste telecombedrijf.

America Movil heeft ook een Nederlands dochterbedrijf, America Movil Europa, dat deels eigenaar is van Telekom Austria, de telco die in Oostenrijk, Slovenie, Wit-Rusland, Bulgarijen Servie, Kroatie en Macedonie actief is. Opmerkelijk is dat op dit moment 27,8 procent van de aandelen in handen van zijn van America Movil Europa, terwijl het bod op de overige aandelen KPN dus wordt gedaan door een andere dochtermaatschappij.

KPN roept aandeelhouders bijeen

KPN heeft vandaag zijn aandeelhouders opgeroepen om te komen naar de bijzondere aandeelhoudersvergadering op 2 oktober waarin de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan de orde komt. E-Plus kan worden verkocht aan Telefonica, dat daarmee een groot deel van de Duitse mobiele markt in handen krijgt. Telefonica heeft al een Duitse dochtermaatschappij, Telefonica Deutschland. De Spanjaarden hebben er 8,1 miljard euro voor over.

De verwachting is dat America Movil tegen de verkoop van E-Plus zal stemmen. De Mexicanen hechten naar verluidt veel aan het behoud van de Duitse dochter, zeker gezien de aansluiting met de andere Europese belangen van America Movil. Daarnaast geldt Telefonica als een van de grootste concurrenten van America Movil in Zuid- en Midden-Amerika.