Het telecombedrijf van miljardair Carlos Slim zegt met onmiddellijke ingang het verbond met KPN op dat begin dit jaar is gesloten. De opzegging wordt door KPN gemeld in een korte mededeling. "Als gevolg van de beëindiging van de Samenwerkingsovereenkomst, is de standstill overeenkomst ook beëindigd."

Bestuurszetels en nu meer

Dat laatste is de 'wapenstilstand' waarbij America Movil toezegde zijn machtsstrijd met KPN te staken over de omstreden aandelenemissie van de Nederlandse telecomfirma. In ruil voor steun aan de aandelenuitgifte heeft de grootaandeelhouder twee zetels gekregen in de Raad van Commissarissen bij KPN.

Die machtspositie blijft behouden, wat echter niet geldt voor de toezegging van America Movil om zijn aandelengrip op KPN onder de 30 procent te houden. Het doelwit van Slims marktexpansie meldt zelf dat het opzeggen van de overeenkomst "betekent dat AMX [America Movil - red.] haar belang nu mag uitbreiden naar 30% of meer van de aan het aandelenkapitaal van KPN verbonden stemrechten". Daarbij gelden wel de wettelijke bepalingen over een verplicht openbaar bod en overige wettelijke bepalingen, merkt het bedrijf nog op.

Gevecht om de Europese markt

De twee door America Movil aangewezen commissarissen behouden hun bestuurszetels, zolang de grootaandeelhouder tenminste 20 procent van KPN's aandelen in handen heeft. Bij een eventuele afname naar minstens 10 procent heeft de Mexicaanse telecomreus recht op één zetel in de Raad van Commissarissen van KPN.

Een afname lijkt echter niet waarschijnlijk: America Movil is al ruim een jaar bezig om grip te krijgen op KPN. Het doel daarbij is voet aan de grond te krijgen op de Europese telecommarkt, die relatief versplinterd is. America Movil is door zijn belang in KPN en door andere telecominvesteringen de grote nieuwkomer in Europa.

Duitse terugtocht

KPN heeft net zijn Duitse dochter E-Plus verkocht aan de Duitse tak van zijn Spaanse concurrent Telefónica. Die verkoop kwam vorige week toch nog rond. KPN krijgt hiervoor in totaal 8,1 miljard euro. Dat bedrag bestaat uit 5 miljard euro plus een belang van 17,6 procent in de fusie van E-Plus en Telefónica's Duitse dochter O2.

America Movil is nog niet akkoord met die terugtocht uit de grote Duitse markt, meldt persbureau Reuters. Bovendien vormt de verkoop van E-Plus een inbreuk op een clausule in de overeenkomst tussen de Mexicaanse grootaandeelhouder en de Nederlandse telecomaanbieder. Eerstgenoemde zou daarbij geen overnamebod plegen op KPN. Volgens analisten is het echter onwaarschijnlijk dat America Movil aanstuurt op volledige inlijving van KPN.