KPN en grootaandeelhouder America Movil hebben een overeenkomst gesloten. Het Mexicaanse telecombedrijf krijgt twee zetels in de Raad van Commissarissen in ruil voor steun aan het plan van KPN om 4 miljard euro binnen te halen. Vorige week ging het gerucht dat America Movil-baas Carlos Slim het vertrek van ceo Eelco Blok eiste, maar die blijft zitten.

Wel is het omstreden plan voor een claimemmissie wat ingeperkt. KPN zal nu voor 3 miljard aan nieuwe aandelen uitgeven, de resterende 1 miljard wordt later dit jaar binnengehaald met “hybride kapitaalsinstrumenten", meldt het concern.

10 april d-day

Het plan wordt tijdens de komende aandeelhoudersvergadering op 10 april voorgelegd. Dan vindt ook de wisseling van de wacht in de Raad van Commissarissen plaats. Manfred Bischoff (van Daimler) en Ton Risseeuw (Getronics) maken dan plaats voor twee nieuwe commissarissen van America Movil, bevestigt een woordvoerder van KPN. De Raad heeft 8 zetels.

Daarnaast hebben KPN en America Movil (AMX) afspraken gemaakt “over de relatie tussen beide partijen voor de lange termijn". “KPN en AMX beogen hun relatie verder te ontwikkelen door gebruik te maken van de financiële, commerciële en operationele kennis van beide partijen", heet het. Dat kan onder meer door gezamenlijke inkoop, en het samen optrekken bij deals over internationaal mobiele roaming en internationaal verkeer.

America Movile bouwde vorig jaar in korte tijd een belang op in KPN van bijna 30 procent, ondanks tegengestribbel van de Nederlandse telecomreus.