Of het nu gaat om kabel, muziek, internet, televisie, krant of tijdschrift, het nieuwe AOL Time Warner zal er actief in zijn. Met de aandelen-deal is een bedrag gemoeid van 350 miljard dollar, zo hebben de twee partijen bekendgemaakt. AOL-baas Steve Case wordt bestuursvoorzitter. Time Warner-baas Gerald Levin wordt de hoogste baas – CEO – van het nieuwe concern.

Door hun activiteiten samen te voegen, ontstaat een internet/media-bedrijf dat zijn gelijke niet kent. Tot het concern behoren merken als AOL, Time, CNN, CompuServe, Warner Bros, Netscape, People, ICQ, Spinner, Winamp en Fortune.

Analisten verwachten dat de fusie een stroom van nieuwe samenwerkingen tot gevolg zal hebben. De concurrentie kan namelijk niet achterblijven. "Dit is de eerste belangrijke combinatie van een online bedrijf en een ouderwets mediaconglomeraat," aldus een analist tegenover CNN. "Het is een deal die iedereen zal moeten volgen."

Time Warner krijgt in één klap toegang tot het middelpunt van de internet-arena en kan profiteren van de internetkennis van AOL. De provider krijgt op zijn beurt sterke merken als CNN, Warner en Time Warner Cable in de schoot geworpen.

Zowel Case als Levin tuimelen over elkaar heen in wederzijdse lofbetuigingen. Steve Case ziet de deal als een kans uit duizenden en een 'historisch moment waarin nieuwe media pas echt volwassen is geworden'.

De samensmelting is nog niet definitief; de aandeelhouders moeten nog hun toestemming verlenen, evenals de toezichthoudende instanties. Als alles goed gaat, is de fusie eind dit jaar rond. Voor ieder aandeel Time Warner ontvangt men dan anderhalf aandeel AOL Time Warner, een aandeel AOL wordt ingeruild voor één aandeel van het nieuwe bedrijf.