Netneutraliteit krijgt geen doorstart in de VS. De telecomautoriteit FCC komt met nieuwe regels die weliswaar blokkeren en actief afknijpen van diensten en sites verbiedt, maar voorrang tegen betaling wel toestaat. Dat meldt de Wall Street Journal. Die variant is vergelijkbaar met het voorstel van Neelie Kroes, dat door critici is bestempeld als 'nepneutraliteit'.

Perverse prikkels

Met het toestaan van dergelijke tolwegen krijgen providers enorme prikkels om steeds vaker voorrang te verkopen, waardoor vooral contentproviders met diepe zakken zich exclusieve snelle toegang tot consumenten kunnen veroorloven. De rest van internet, inclusief innovatie startups zonder kapitaal, kan alleen nog via een 'ventweggetje' bij de consument komen. Eerder liet de nieuwe FCC-baas zich al ontvallen geen probleem te zien in tolwegen.

De FCC ontkent zelf dat het netneutraliteit laat varen, het zal binnenkort een voorstel bekend maken. Het werd gedwongen tot nieuwe plannen nadat eerder dit jaar de rechter de bestaande netneutraliteitsregels ongeldig verklaarde. Niet op inhoudelijke gronden, maar omdat de FCC de providers hiermee behandelde als gereguleerde telecompartijen (common carriers) terwijl ze niet die status hadden gekregen.

Uitkomst Europa ook nog onzeker

Het Europarlement heeft het plan van Kroes van aanzienlijk aangescherpt, maar ook aan deze kant van de Atlantische Oceean is de uitkomst nog onzeker.