Het Amerikaanse ministerie van handel heeft bekendgemaakt dat het zijn toezicht op internetbeheerder ICANN staakt. ICANN is verantwoordelijk voor het beheer van het domeinnaamsysteem.

Volgens ICANN-baas Fadi Chehadé wordt het proces afgerond voordat het contract met het ministerie van handel afloopt in september 2015, melden Amerikaanse media.

Controle niet meer bij één overheid

ICANN wordt een onafhankelijke non-profitorganisatie zonder overheidstoezicht. Na 2015 komt internet daarmee in handen van een samenwerkingsverband van internationale belanghebbbenden. Daarbij moet worden voorkomen dat wederom een land de controle over het domeinnaamsysteem zal krijgen.

ICANN werd in 1998 opgericht als een organisatie die voor de Amerikaanse overheid werkte. De afgelopen jaren zijn al stappen genomen om de rol van de Amerikaanse overheid te verkleinen. Diverse landen hebben daar bij de VS op aangedrongen, omdat ze vinden dat de controle over internet niet bij één overheid of organisatie moet liggen. Ook eurocommissaris Neelie Kroes heeft onlangs nog gezegd dat de VS de technische controle internet zou moeten opgeven.

Bemoeienis van VN voorkomen

De VS hoopt te voorkomen dat ICANN als non-profitorganisatie onder controle van de ITU, de telecomunie van de Verenigde Naties, komt te vallen. Als dat zou gebeuren, zouden landen als Rusland, China en andere naties waar er meer internetcensuur is een grotere invloed kunnen uitoefenen. Eind 2012 namen de Verenigde NAties al een resolutie aan die stelt dat de ITU 'een actievere rol moeten spelen in het stakeholdermodel van het internet'. De Amerikaanse regering trok zich daar tot nu toe weinig van aan.

Ex-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich zegt in de Washington Post te vrezen voor een overname door de internationale internetgemeenschap. "Dat brengt het risico met zich mee dat buitenlandse dictators het internet gaan dicteren."