Kroes is gevraagd 'aardiger' te zijn voor Microsoft, zo meldt het Financieele Dagblad. Kroes noemt de Amerikaanse aanpak 'not done'. De Verenigde Staten waren van mening dat Kroes Microsoft te hard aanpakte. "Het interesseert me niet wat voor nationaliteit een bedrijf heeft of welke omvang", stelt Kroes. "Wat mij interesseert is of men zich aan de regels houdt. Ook Microsoft staat niet boven de wet."

Vorige week beschuldigde de Eurocommissaris Microsoft van het voeren van een lastercampagne. Microsoft denkt dat de Europese Commissie de komst van Vista kan vertragen. Volgens Kroes voert Microsoft een 'geco├Ârdineerde campagne' om haar in diskrediet te brengen. Dat schreef ze in een open brief aan de Financial Times. Kroes benadrukte in de brief dat ze geen 'vendetta' voert tegen de softwaregigant.

In juli dit jaar legde de Europese Commissie Microsoft een boete op van 280,5 miljoen euro, omdat de softwaregigant niet tijdig alle technische details over bepaalde communicatieprotocollen van zijn server-producten aan de Europese Commissie heeft overhandigd.

Microsoft noemde de beslissing 'ongepast'. Kroes stelde destijds dat Microsoft de boete aan zichzelf te danken heeft. "Microsoft zegt met vereende krachten aan een oplossing te werken. Het is jammer dat ze dat twee jaar geleden niet gedaan hebben", aldus Kroes.