De ICANN is eind vorige eeuw opgericht met behulp van de Amerikaanse regering en heeft sindsdien de controle over het DNS. ICANN bepaalt dus bijvoorbeeld welke top level domains er komen. De laatste tijd gingen er steeds meer stemmen op om ICANN los te koppelen van de Verenigde Staten.

In de nieuwe overeenkomst, een Affirmation of Commitments genoemd, staat dat de ICANN voortaan een wereldwijde organisatie is. Eens in de drie jaar zullen de prestaties van ICANN worden bekeken, en daarbij hebben de Verenigde Staten gewoon één stoel aan de tafel.

Verantwoording aan de wereld

“Er zal niet meer specifiek gerapporteerd worden aan de regering van de Verenigde Staten”, zegt Paul Levins, de CEO van ICANN, in de video die de aankondiging vergezelt. “Al het rapporteren zal worden gedaan aan de wereld, dat is de echte verandering.” De strekking van het nieuwe contract lekte eerder deze week al uit.

Door Europa is de nieuwe overeenkomst verwelkomd. “Ik juich de beslissing van vandaag van de Amerikaanse regering toe om de sleutelrol van ICANN in internetbestuur aan te passen aan de realiteit van de 21e eeuw en geglobaliseerde wereld”, zegt Viviane Reding, Europese Commissaris voor Informatie, Maatschappij en Media, in een verklaring. "De onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid van ICANN zien er nu op papier een stuk beter uit. Laten we samenwerken om het ook in de praktijk goed te laten werken."

Bron: Techworld.nl