Door het patent van Balthaser Online uit Californië, Amerika, moeten potentieel tienduizenden bedrijven een licentie afnemen, zo schrijft Informationweek. Het octrooi is op Valentijnsdag, 14 februari, verleend en betreft het opvragen van 'rich-media' over internet, ongeacht het type apparaat. Dat kan dus uiteenlopen van desktop-pc's tot pda's en van settop-boxes tot spelconsoles.

Neil Balthaser bedrijft Balthaser Online samen met zijn vader Ken. "Je moet het zien als een paraplu-patent", stelt Neil Balthaser. "Breed gezien komt het er op neer dat als er een rich-media-internetapplicatie is, deze onder het patent valt." Onder rich-media vallen velen technieken, waaronder animaties, audio en video. Ook de zogeheten web 2.0-iniatieven, zoals Google Earth, vallen onder deze term.

"Het is eigenlijk onvoorstelbaar hoe breed dit patent is, aangezien het zoveel technieken omvat", vindt Bola Rotibi, analist bij Ovum. "Iedereen die ook maar iets doet met rich-media-internetapplicaties is royalties verschuldigd aan Balthaser Online."

Verkoop

Neil Balthaser heeft in het verleden voor Macromedia, de maker van Flash, gewerkt. Dit bedrijf is inmiddels overgenomen door Adobe. Balthaser geeft aan liever het patent te verkopen, dan te doen gelden om zo geld te ontvangen. Naar eigen zeggen is hij in gesprek met enkele 'grote spelers'.

Namen wil Balthaser echter niet noemen. "Het moge duidelijk zijn dat dit partijen zijn die druk bezig zijn met dergelijke internetapplicaties. Zij hebben veel in die applicaties geïnvesteerd en het bezit van dit patent heeft een groot voordeel voor ze: zowel offensief als defensief. Door het alleen al te licenseren kunnen ze hun investering terugverdienen."