Senator Ron Wyden uit Oregon maakte vrijdag bekend tegen het wetsvoorstel te stemmen. Een dag eerder was het door de juridische groep in de Senaat nog unaniem goedgekeurd,meldt The New York Times, maar het verzet van Wyden zorgt voor uitstel tot het nieuwe parlement is geïnstalleerd.

DNS-blokkade

Het wetsvoorstel zou de regering de mogelijkheid geven om een website zonder tussenkomst van de rechter op een zwarte lijst te zetten. Sites op die lijst zouden dan via DNS-systemen niet te benaderen zijn. Ook zouden creditcardbedrijven geen betalingen voor de sites mogen verwerken en zou er niet op de sites mogen worden geadverteerd.

Beperking meningsuiting

Tegen het wetsvoorstel klonken veel protesten uit de internetwereld. Volgens critici betekent het een beperking van de vrijheid van meningsuiting en krijgt de overheid erdoor een te grote macht om controversiele sites als klokkenluidersite WikiLeaks uit de lucht te halen. Wyden vergelijkt de wet met 'een clusterbom, terwijl er een precisieraket nodig is'.

Sommige senatoren die voorstander zijn van de wet hebben eerder wel kritiek geuit op internetcensuur in andere landen, schrijft Techdirt. Het wetsvoorstel wordt ook gestuurd door auteursrechtgroeperingen als RIAA, MOPAA en Screen Actors Guild.