In New York liggen wetsvoorstellen op tafel om de bitcoinexchanges aldaar te onderwerpen aan strengere regels, de zo genaamde BitLicense hetgeen een licentiesysteem is. Een van de consequenties daarvan is dat buitenlanders die gebruik maken van die handelsplatformen aan een diepgaand onderzoek moeten worden onderworpen: zijn die klanten wel te vertrouwen, hebben ze het geld wel eerlijk verdiend?

Maar dat stuit de Chinezen tegen de borst, zo schrijft CNBC. Immers, zo zeggen drie van de grootste Chinese bitcoinhandelshuizen, "ook wij doen zaken met die Amerikaanse platformen en we hebben geen zin om aan een onderzoek te worden onderworpen". Daarnaast kan die regelgeving zich als een olievlek verspreiden over de wereld want wetten in New York hebben groot aanzien in andere Amerikaanse staten, en andere landen.

'Licentiesysteem slaat de bitcoinhandel dood'

Een licentiesysteem zoals New York wil invoeren voor bitcoinhandelsplatforms zou de staat van New York toegang geven tot alle financiele transacties die op dergelijke platforms plaatsvinden. Maar, ook bij die platforms aangesloten andere handelshuizen zouden dan hun boekhouding moeten openstellen.

De Chinezen hebben een brief geschreven aan New York City. Zij krijgen bijval van bitcoinexperts, die door CNBC worden geciteerd. De licentieregels zouden de handel in bitcoins kunnen dooslaan voordat het zelfs tot een echte volwassen model is gegroeid. Europa moet meer als voorbeeld dienen, vinden ze. "Die leunen achter in hun stoel in afwachting wat er gebeurt", zegt James Smith, de baas van het Britse bitcoinopslagbedrijf Elliptic.


12 wearables