Het 'three strikes'-plan van het Eircom is het gevolg van een schikking van de rechtszaak die de Ierse afdelingen van de muziekmaatschappijen EMI, Warner, Universal en Sony vorig jaar zijn begonnen, zo meldt Ars Technica.

Onverbiddelijk

Na twee waarschuwingen aan het adres van illegale downloaders op het Eircom-netwerk volgt bij een laatste overtreding onverbiddelijk afsluiting. Om de piraten te kunnen achterhalen, waarschuwen en straffen, gaat Eircom gebruikmaken van door de muziekindustrie geleverde IP-adressen. De muziekindustrie krijgt dus geen directe toegang tot het netwerk van de provider.

In een blog kraakt de Electronic Frontier Foundation deze overeenkomst tussen Eircom en de muziekindustrie. "Een provider is geen rechter en de klanten zullen zo nooit een kans krijgen zich te verdedigen tegen de aanklachten en 'bewijzen' van de muziekindustrie." De Ierse muziekindustrie hoopt dezelfde maatregelen af te dwingen bij andere internetaanbieders. De kans is groot dat kleinere ISP's het verliezen van een rechtszaak willen voorkomen, en eveneens kiezen voor een dergelijke schikking.

Tieners in hun slaapkamer

Met deze overeenkomst is Eircom de enige Europese provider die vrijwillig p2p-gebruikers gaat afsluiten. In Frankrijk is het 'three strikes'-plan van president Sarkozy eind vorig jaar door een meerderheid van de Senaat goedgekeurd, maar daar wordt de maatregel dus door de overheid opgelegd aan de internetaanbieders.

De Britse regering heeft deze week bekendgemaakt dat providers niet zullen worden gedwongen om anti-piraterijmaatregelen door te voeren, zo meldt de BBC. Volgens minister David Lammy van Intellectueel Eigendom zou dergelijke wetgeving te ingewikkeld zijn. "We willen geen systeem opzetten om tieners in hun slaapkamers te arresteren", aldus Lammy.

AT&T, Comcast en RIAA

Wel sturen enkele Britse providers, waaronder breedbandaanbieder Virgin, hun klanten bij piraterij een waarschuwing. Het Europees Parlement heeft vorig jaar echter gestemd voor het Telecompakket, waarin het afsluiten van internetters als anti-piraterijmaatregel zonder tussenkomst van de rechter wordt verboden. Een poging van Sarkozy om deze bepaling te torpederen is mislukt.

Ook in de VS is er nieuws over de piratenbestrijders. Cnet bericht dat  providerreuzen AT&T en Comcast zou willen samenwerken met de muziekindustrie om illegaal p2p-gebruik te bestrijden. Volgens betrokkenen zouden zij willen meedoen aan een 'graduated response'-programma van de Recording Industry Association of America (RIAA), waarbij het eveneens gaat om een systeem van waarschuwingen. De ISP's kunnen zelf bepalen welke tegenmaatregelen zij treffen en of hardnekkige piraten bijvoorbeeld worden geschorst of afgesloten. Binnenkort zal de RIAA de deelnemende providers bekendmaken.