De grote Amerikaanse access providers spelen een semantisch spelletje door te ontkennen dat zij Netflix-verkeer afknijpen. Ze weigeren namelijk meer poorten te openen om de enorme toename van Netflix-verkeer af te handelen. Formeel-juridisch is dit dus geen actief afknijpen of blokkeren, maar in praktijk komen Netflix-streams steeds vaker stotterend door bij duizenden abonnees, meldt de Wall Street Journal.

Terwijl breedbandklanten in de VS al veel meer betalen voor internettoegang dan elders, eisen de isp's ook geld aan de andere kant van de pijplijn. Het verkeer groeit immers de pan uit, en iedereen moet meebetalen, vinden de providers. Veel keus hebben de contentleveranciers als Netflix niet, anders lopen hun klanten weg. De access providers fungeren immers als der laatste, cruciale schakel naar hun klanten toe, en van die machtspositie wordt gretig gebruik gemaakt.

Stotterende stream op glasvezel

Dat levert zeer trieste gevallen op. Een klant van Verizon glasvezel (FiOS) krijgt Netflix niet normaal door. Ze upgrade zelfs naar een duurder Verizon-abonnement, maar dat helpt natuurlijk niet. Netflix stottert nog steeds, totdat Verizon meer connecties maakt met Netflix (of de transitpartijen die Netflix betaalt voor doorgifte). In arren moede heeft ze geen andere keus dan Netflix op te zeggen.

Google, Microsoft en Facebook zijn reeds door de knieën en betalen miljoenen aan de access providers, zodat die hun capaciteit uitbreiden. Tot nog toe weigert Netflix echter. Het grote probleem is dat deze zogenaamde peeringcontracten geheim en exclusief zijn, en dus discriminatoir. Daar ligt momenteel hét grote probleem met netneutraliteit, constateert onder meer burgerrechtenbeweging EFF.

FCC doet nieuwe poging

Ondertussen likt toezichthouder FCC haar wonden naar de verloren rechtszaak over netneutraliteit. De waakhond kondigt echte nieuwe regels aan, maar de kans dat de peeringmarkt tot transparantie wordt gedwongen is erg klein.