Time Warner Cable wilde na een test in het Texaanse Beaumont, de datalimieten gaan invoeren in Rochester, Greensboro, Austin en San Antonio. Ook daar zouden internetgebruikers moeten kiezen voor abonnementen met downloadlimieten van 10 tot 100GB per maand. Gebruikers die daar overheen zouden 1 tot 2 dollar per gigabyte extra moeten betalen, tot een bedrag van maximaal 75 dollar per maand.

Maar de invoering stuitte op stevige kritiek van de bewoners en politici. Senator Chuck Schumer (New York) sprak met Time Warner-ceo Glenn Britt over de "enorme oppositie" tegen de plannen. Congreslid Eric Massa deed daar nog een schepje bovenop. Hij liet weten wetgeving voor te bereiden die abonnementen met datalimieten aan banden legt.

‘Misverstand’

In een reactie daarop zegt Time Warner-ceo Britt dat de invoering van datalimieten wordt stilgelegd. Volgens Britt is er "veel misverstand" over de plannen. Het bedrijf zal uitbreiding van het dataplan in de koelkast zetten "totdat er meer overlegd is met onze klanten". In het Texaanse Beaumont gaat de test met downloadlimieten wel gewoon door.

Britt benadrukt dat de kabelaar nog steeds gelooft in abonnementen waarin "de mate van dataconsumptie gelieerd is aan de prijs", en sluit niet uit dat het bedrijf in de toekomst verder gaat met deze vorm van tarieven. Het bedrijf laat ook weten dat het hard bezig is om gereedschap te maken waarmee klanten kunnen zien hoeveel ze bandbreedte ze verbruiken.

Buitensporig downloaden

Time Warner begon ooit aan het tariefplan om het downloadgedrag van een kleine groep mensen die buitensporig veel downloadt binnen de perken te houden. Slechts vijf procent van alle klanten van het bedrijf neemt meer dan de helft van alle bandbreedte in beslag, liet het bedrijf ruim een jaar geleden weten.

Ook andere Amerikaanse isp's experimenteren met alternatieven voor flat fee-abonnementen. Zo introduceerde Comcast vorig jaar een datalimiet van 250GB voor alle klanten. Ook AT&T experimenteert met het opleggen van datalimieten aan zowel nieuwe als bestaande abonnees. Vorige maand stapte een vrouw naar de rechter, nadat ze rekening van 5077 dollar had ontvangen door overschrijding van het limiet.