Het Pentagon noemt het benaderen van sites als Youtube via het militaire netwerk een 'significant operationeel veiligheidsrisico'. Generaal Bell van het Amerikaanse leger stuurde vorige week een memo rond, met daarin richtlijnen voor 'operationele veiligheid'. In het bericht valt te lezen dat de blokkade van sites als Youtube en Myspace bedoeld is om de druk op het militaire computernetwerk te verlichten en om informatie te beschermen.

Onder de geblokkeerde sites bevinden zich verder onder andere Metacafe, Ifilm, Stupidvideos, Hi5, MTV en Photobucket. In de memo (pdf) wordt de militairen verzocht vanaf hun thuis-pc geen links van de geblokkeerde sites naar het militaire netwerk te sturen. Dat zou 'de operationele richtlijnen compromitteren en een mogelijkheid creëren voor hackers en virusbesmetting'. Soldaten mogen wel vanuit internetcafé's en via andere niet-militaire verbindingen gebruikmaken van de sites.

Muilkorf

Critici zien de maatregel van het ministerie als een nieuwe stap in het 'muilkorven' van militairen. Zo verklaart legerveteraan Matthew Burden, die het militaire blog Blackfive.net bijhoudt, tegenover de New York Times dat de regels voor militaire blogs onlangs ook verscherpt zijn. Soldaten moeten hun blog registreren en berichten ter goedkeuring voorleggen, aldus Burden. De blogger vreest dat de opgelegde beperkingen het contact tussen militairen en hun thuisfront op den duur onmogelijk maken.

Defensiewoordvoerder Mike Thiem ontkent echter dat de communicatie met het thuisfront bemoelijkt wordt. "Er zijn alternatieven om met beminden te communiceren. Niemand probeert dat te verhinderen", aldus Thiem tegenover de krant.

Toch blijkt uit militaire documenten dat het Amerikaanse leger huiverig is voor het uitlekken van informatie. In de presentatie 'OPSEC in de Blogosphere'(pdf) staan de media vermeld als 'binnenlandse bedreigingen', naast hackers, milities en drugsskartels.