Topexperts van het Amerikaanse leger, luchtmacht en marine kwamen deze week bijeen om de wegkwijnende militaire suprioriteit van de Verenigde Staten te bespreken. Conclusie: er moet meer geïnvesteerd worden in nieuwe technologie, nu de Amerikanen juist daarin de slag lijken te verliezen. Volgens de militaire nieuwswebsite Navy Times kan de Verenigde Staten niet meer uitgaan van dominantie op zee, land en in de lucht en is een nieuw tijdperk van oorlogsvoering aanstaande.

Met weemoed kijken de Amerikaanse vechtjassen terug op de jaren zeventig van de vorige eeuw toen de Russische troepenmacht op slagveld Europa vele malen groter was dan de NAVO. Maar, zo luidt het, technologische vooruitgang zette die achterstand om in een voorsprong waarvan de NAVO meer dan 25 jaar kon genieten. Die tijden zijn niet meer.

Een netwerk van oorlogsdrones

Daarom zet de Verenigde Staten vrijwel alle kaarten nu op zelfstandig opererende robo-schepen, drone-heli's en pantservoertuigen zonder inzittenden. Met DARPA, de militaire Willy Wortels, wordt nu gewerkt aan een slim netwerk dat die robo-voertuigen met elkaar verbindt en kan laten samenwerken. Doordat dergelijke voer- vlieg- en vaartuigen vooral snel moeten reageren tijdens gevechtssituaties moet de rol van de mens in de aansturing zoveel mogelijk worden versimpeld.

NavyTimes eindigt met een citaat van een van de militaire techexperts, die zei: "We moeten technologie maken die onze vijanden en potentiële vijanden zal verrassen. Geef ze wat om over na te denken. Geef ze wat om te vrezen."