De VS treedt steeds harder op tegen softwarepiraterij met een niet aflatende stroom wetsvoorstellen, strengere naleving en een lobby met tanden, maar de overheid blijkt nu zelf ook stiekem software illegaal te gebruiken. Het leger heeft namelijk een licentie afgenomen op een pakket dat uiteindelijk door veel meer gebruikers wordt gebruikt dan in de licentie is vermeld.

Leger praat mond voorbij

Het gaat om softwarebedrijf Apptricity dat een logistiek programma leverde aan het leger. Het leger nam in 2004 een licentie op de software voor 500 gebruikers, maar een legerofficier meldde tijdens een presentatie over het programma dat het op duizenden computers draaide, schrijft de BBC. Zo kwam Apptricity erachter dat de licentievoorwaarden werden geschonden.

Apptricity schat dat er zo'n 9000 gebruikers op 500 servers daadwerkelijk gebruikmaken van de software en eiste daarom een vergoeding van 164 miljoen euro. De twee partijen zijn nu overeengekomen dat de Amerikaanse overheid zo'n 37 miljoen euro betaalt. Het bedrijf uit Texas wil met dat geld uitbreiden.