De speciaal onderdeel van de Amerikaanse douane (ICE) is al vanaf 1 oktober bezig met een omvangrijke actie tegen websites die nep sportspullen verkopen en illegale streams doorgeven. In totaal werden er zestien sites met illegale streams en 290 websites met nagemaakte koopwaar uit de lucht gehaald. Ook is er een 28-jarige man aangehouden die een netwerk van negen streamingsites onder zijn hoede had.

'Criminelen stelen Amerikaanse ideeën'

De actie, die door de FBI 'Operation Fake Sweep' wordt genoemd, is de tiende fase van 'Operation In Our Sites', een omvangrijk gevecht van de Amerikaanse overheid tegen online piraterij. De 307 websites worden in beslag genomen door de politie en "zullen binnenkort in handen van de federale overheid zijn", aldus ICE. Bezoekers van de sites krijgen een melding te zien met een uitleg waarom de site in beslag is genomen.

"Amerikaanse zaken worden bedreigd door de mensen die auteursrechechtelijk beschermd materiaal illegaal kopiëren en met een handelsmerk beschermde spullen vervalsen", stelt ICE. "Criminelen proberen Amerikaanse ideeën en producten te stelen en die via het internet, vlooienmarkten en legitime retail outlets en elders te verkopen." Naast het offline halen van de websites werd er voor meer dan 4,8 miljoen nep National Football League (NFL) koopwaar in beslag genomen.

Teller staat op 699 sites

In totaal heeft het National Intellectual Property Rights Coordination Center (IPR Center) al beslag gelegd op 699 domeinnamen sinds de start van Operation In Our Sites begon in juni 2010. ICE maakt nu net als vorig jaar de resultaten van de actie vlak voor de Super Bowl bekend. Ook dit weekend, rondom de Super Bowl, zullen er acties zijn.