Dvd-verhuurder Netflix heeft concurrent Blockbuster aangeklaagd om antwoord te krijgen op die vraag, zo schrijft Law.com. Netflix stelt het patent te hebben op meerdere online aspecten van het verhuren van dvd's. Klanten mogen films zo lang houden als zij willen, zonder dat ze daarvoor een boete krijgen. Tevens krijgen klanten een nieuwe film toegestuurd zodra zij de oude hebben ingeleverd, op basis van een persoonlijke online voorkeurenlijst.

Blockbuster heeft een tegenzaak aangespannen waarin het bedrijf stelt dat Netflix probeert een monopolist te worden op het gebied van dvd-verhuur en zo concurrentie hindert. Verder vindt Blockbuster dat Netflix zijn patent op oneerlijke wijze heeft verkregen door niet genoeg informatie te hebben gegeven aan het Amerikaanse US Patent and Trademark Office. Bovenal, betoogt Blockbuster, is er niets unieks aan het online verhuren van dvd's.

Een rechter oordeelde eind augustus dat de antitrust-zaak tegen Netflix door mag gaan, omdat dit bedrijf de hele Amerikaanse markt voor zichzelf heeft zodra Blockbuster zijn activiteiten moet staken. Netflix stelt dat het alleen zijn bedrijfsvoering beschermt door zich te beroepen op twee patenten die het in het verleden heeft verkregen, een in april 2003, de ander in april 2006.

"De reden dat er patentwetgeving is, is om investeerders en hun uitvindingen te beschermen", weet Netflix-woordvoerder Steve Swasey. "Dat is wat wij nu doen. Blockbuster heeft willens en wetens onze manier van werken gekopieerd. We zijn een voorstander van concurrentie, maar Blockbuster aapt ons na."