De advocaat van de twee groeperingen reageerde dinsdag teleurgesteld op het besluit van de rechter om zich niet met de zaak te bemoeien.

Yahoo ligt al jaren overhoop met de Franse Unie van Joodse studenten (UEJF) en de bond tegen racisme en antisemitisme (LICRA). De Franse rechtbank oordeelde in 2000 dat Yahoo het aanbod van nazi-artikelen op zijn veilingsite moest afschermen van Franse gebruikers. Tevens moest het zoekbedrijf nazi-content afschermen van Franse burgers. Het bedrijf zou een boete van 15 miljoen dollar riskeren als het niet aan deze eisen zou voldoen.

Yahoo verwijderde wel nazi-spullen van de site, maar weigerde om gebruikers uit bepaalde landen te weren. Als argument gaf Yahoo aan dat dit blokkeren van bezoekers uit bepaalde landen technisch onmogelijk was en omdat dit in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Een Amerikaanse rechter gaf Yahoo op dit punt gelijk, waarna de Franse organisaties in hoger beroep gingen bij het Amerikaanse Hof van Beroep. Deze ronde werd door de Franse organisaties gewonnen. Uiteindelijk wilde Yahoo dat elf rechters van ditzelfde hof nogmaals de zaak onder de loep namen. Deze stelde Yahoo opnieuw in het ongelijk.

Als laatste mogelijkheid om zijn gelijk te halen, stapte Yahoo naar het Amerikaanse Hooggerechtshof. Nu dit hof de zaak weigert te behandelen zijn er diverse scenario's mogelijk, stelt advocaat Randol Schoenberg van juristenkantoor Burris & Schoenberg in Los Angeles. Hij sluit niet uit dat Yahoo zelf de twee Franse groeperingen gaat aanklagen.