Het verbod volgt op een klacht die de Federal Trade Commission (FTC) heeft ingediend tegen het Canadese bedrijf Sili Neutraceuticals, beter bekend als Kaycon, en diens eigenaar Brian McDaid. Het bedrijf verkoopt dieetpillen onder valse voorwendselen en betaalde spammers om circa 85.000 spamberichten te versturen.

Het is de eerste keer dat de FTC niet achter een spammer zelf, maar achter het bedrijf aangaat dat de spammer betaalt. Maandag wordt in de rechtbank bekeken of de tegoeden van het bedrijf bevroren kunnen worden.

De Amerikaanse toezichthouder vindt niet alleen de boodschap van de spam misleidend. Ook maakt de FTC bezwaar tegen het kapen van webformulieren waarmee het bedrijf de herkomst van de spam had willen verhullen. Een woordvoerder van het beveiligingsbedrijf McAfee vindt het een positieve zaak dat voortaan niet alleen de spammers zelf, maar ook hun opdrachtgevers worden aangepakt.

Mocht de FTC die lijn doortrekken, dan heeft de toezichthouder nog een flinke klus voor de boeg. De meeste farmaceutische spam komt namelijk van louche online apotheken die namaak-viagra en andere neppillen verkopen. De omzet van deze bedrijven wordt volgens onderzoeksbureau Markmonitor geschat op 4 miljard dollar per jaar.

MarktMonitor komt in een recente studie tot een totaal van 3160 online apotheken, waarvan er maar vier legitiem waren. Gemiddeld trekken deze site 32.000 bezoekers per dag. Bezoekers nemen enorme risico's, ook al omdat hun creditcardgegevens niet worden afgeschermd. De FTC kan veel van deze bedrijven echter niet aanpakken omdat ze veelal opereren vanuit Rusland, India en China.