De derdewereldlanden worden daardoor opgezadeld met een groot milieuprobleem. Dat stelt de Amerikaanse milieuorganisatie Basel Action Network (BAN) in een rapport dat maandag verschijnt.

Volgens het rapport van BAN komen er maandelijks zo'n vijfhonderd containers met afgedankte elektronica aan in de haven van de Nigeriaanse stad Lagos. Dat betekent dat er 400.000 gebruikte computers per maand het West-Afrikaanse land binnenkomen.

Het grootste deel van de pc's is totaal onbruikbaar. "De Nigerianen vertellen ons dat 75 procent troep is die niet valt te repareren", vertelt Jim Puckett van BAN aan The New York Times. Volgens BAN is de situatie in Nigeria representatief voor de problemen in veel ontwikkelingslanden.

De meeste computers die vanuit de VS naar Afrika worden verscheept, zijn afkomstig van recyclingbedrijven. Zij krijgen de apparatuur doorgaans gratis van bedrijven en overheidsinstanties.

In de derdewereldlanden worden de pc's verkocht of verwerkt. De verwerking van computers kan gevaarlijk zijn – zeker als werknemers geen beschermende maatregelen nemen. Computers en monitoren bevatten giftige bestanddelen, zoals lood, cadmium en plastic met vlamvertragers.

Basel

Het is niet voor het eerst dat BAN aan de bel trekt over het dumpen van Amerikaanse pc's in ontwikkelingslanden. In 2002 bracht de milieuorganisatie al eens een rapport uit over de vervuiling van de Chinese regio Guiyu, ten noordoosten van Honk Kong.

BAN wil dat de Verenigde Staten de Conventie van Basel ondertekenen. Die verbiedt de export van gifitig afval naar ontwikkelingslanden. De VS is het enige westerse land dat de conventie niet heeft ondertekend.