Het wordt illegaal om nog mail te sturen als de consument heeft aangegeven van de mailinglijst gehaald te willen worden. Welke straf er dan zal gelden, is niet bekend.

Wellicht een belangrijkere voorwaarde is dat spam herkenbaar moet zijn en een antwoordadres verplicht is. Consumenten kunnen dan filters instellen om de berichten automatisch te verwijderen. Eerder werd al een dergelijke regel ingevoerd in Californië. Commerciële e-mail moet daar in het onderwerpveld de aankondiging 'ADV' dragen, voor advertentie.

Ook internetaanbieders worden aangepakt. Sommige providers profiteren van de reclameboodschappen die bedrijven naar hun abonnees zenden. Klanten moeten bij de ISP kunnen aangeven geen advertenties per e-mail te willen ontvangen.

Volgens een afgevaardigde is tweederde van de spam pornografisch. Een extra reden om het fenomeen aan te pakken.

Europese internetaanbieders strijden al langer tegen spam. De Europese Unie werkt ook aan regelgeving tegen de ongevraagde e-mail. Het volledige Huis van Afgevaardigden zal nu stemmen over het wetsvoorstel van de House Commerce Commission. Eerdere relevante berichten: Wettenmakers VS bundelen anti-spamwetten (23 maart 2000) EU-ministers eens over e-commerce regels (08 december 1999) Europese Commissie pleit voor databases tegen spam (02 september 1999)