Het grid, dat bedrijven toegang geeft tot supercomputing-bronnen, is al meerdere keren uitgesteld. Sun had het begin 2005 al van de grond willen krijgen, maar het Amerikaanse Department of State (ministerie van Buitenlandse Zaken) stak daar een stokje voor.

"Het blijkt veel moeilijker te zijn dan we hadden gedacht", oppert directeur Jonathan Schwartz. "Toen we het grid op een globale schaal wilden implementeren, stelde de Amerikaanse overheid eerst te willen weten wie precies het grid gebruikt."

De implementatie van het grid is inmiddels nabij. Maar het grid dat Sun ooit voor ogen had, zal er nooit komen, geeft Schwartz toe. Sun heeft op last van de Amerikaanse overheid enkele ingrijpende veranderingen moeten doorvoeren. Zo zouden bepaalde landen geen toegang meer hebben tot het grid en moeten alle nieuwe gebruikers wachten totdat zij zijn 'gecontroleerd'.

Volgens Jonathan Eunice, analist bij onderzoeksbureau Illuminata, heeft Sun met de aanhoudende vertragingen zijn geloofwaardigheid verspeeld. "Sun heeft het grid meerdere keren aangekondigd, maar kon steeds niet leveren." Ook zouden veel bedrijven teveel vasthouden aan hun traditionele manier van werken, hetgeen een mogelijk succes van het grid in de weg staat.