De Amerikaanse ambassadeur William Kennard heeft tijdens de ETNO-bijeenkomst in Brussel gezegd dat de Verenigde Staten tegen het voorstel van de Europese telecombedrijven zal stemmen om te komen tot een internettolweg.

Eerder al gaven de Amerikanen tijdens een bijeenkomst van de International Telecommunication Union (ITU), een orgaan van de Verenigde Naties, al aan dat zij geen voorstander van regulering van het internet zijn. Overigens meldde Kennard verder zelf geen voorstander van netneutraliteit te zijn, maar daar ook weer geen echte bedreiging in te zien.

De bijeenkomst World Conference on International Telecommunications (WCIT) is in december in Dubai en daar wordt het voorstel van ETNO, de belangenvereniging van de Europese telecommaatschappijen, besproken.

ETNO wil scheiding van het internet

ETNO stelt feitelijk voor om het internet formeel te scheiden in A-wegen en B-wegen. B-wegen zijn het bestaande internet, gebaseerd op 'best effort' datadoorgifte. Daarnaast willen de telco's graag een eigen netwerk van snelwegen aanleggen, waar datadoorgifte wordt gegarandeerd. De telco's willen aan beide zijden van deze pijplijn tol heffen: de abonnees betalen voor toegang, maar ook de websites, contentleveranciers en andere over-the-top partijen betalen, voor 'end to end Quality of Service' datadoorgifte.

Het voorstel gaat rechtstreeks in tegen het principe van netneutraliteit. Maar volgens ETNO is dit enige manier waarop investeringen gelijke tred kunnen houden met de groei van het internet. Op aangeven van de Tweede Kamer heeft demissionair minister Verhagen al eerder deze week aangegeven de Nederlandse weerstand tegen het voorstel duidelijk naar voren te brengen bij zijn collega's in Europa. Daarin vindt hij nota bene de Nederlandse Eurocommissaris Neelie Kroes als tegenstander.

Kroes houdt zich weer op de vlakte

Kroes heeft zich eerder al redelijk op de vlakte gehouden wat het standpunt van de Europese Commissie betreft in deze zaak. "De Commissie vindt dat aanbieders nieuwe bedrijfsmodellen vrij moeten kunnen ontwikkelen, maar dat tegelijkertijd een open internet van hoge kwaliteit gegarandeerd moet worden. In dit verband zijn voldoende transparantie en gemakkelijke overstapregelingen noodzakelijke waarborgen voor daadwerkelijke concurrentie en innovatie", aldus de eurocommissaris eerder dit jaar.

Ook nu weer houdt de Eurocommissaris de kaarten tegen de borst. Volgens Europarlementariër Judith Sargentini houdt Kroes zich opzichtig op de vlakte tijdens de ETNO-conferentie. “Zij kan een voorbeeld nemen aan de heldere positie van de Amerikanen. De internetgebruikers in Europa verdienen klare taal en niet het pappen-en-nathouden van Kroes."