De nieuwe privacyregels die de Europese Unie overweegt hebben veel enthousiasme losgemaakt bij de Amerikanen, tenminste bij de privacy- en consumentenorganisaties. Het Amerikaanse bedrijfsleven en de Amerikaanse regering tonen zich minder opgewekt.

De gezamenlijke 22 privacy- en consumentenorganisaties hebben een brief geschreven aan het Europees Parlement met complimenten voor de nieuwe voorstellen op het gebied van online privacy. “Het nieuwe EU-beleid moet de wereldwijde standaard worden voor online privacybescherming", zegt Jeffrey Chester, een van ondertekenaars van de brief en voorzitter van de Center of Digital Democracy.

Chester zegt dat dat tevens de reden is waarom de regering van de Verenigde Staten zo gealarmeerd overkomt, net als het Amerikaanse bedrijfsleven. “Amerikaanse bedrijven zouden liever privacybelangen negeren, ondanks dat zij zoveel commerciële volgsystemen hebben om hun klanten in de gaten te houden."

BSA is fel tegen meer privacy

De Business Software Alliance, de softwarepolitie van onder meer Microsoft, heeft al eerder dit jaar via zijn Europese directeur laten weten dat het nieuwe EU-beleid veel te ver gaat in “het voorschrijven aan bedrijven hoe ze moeten omgaan met data, hoe die vergaard moeten worden, opgeslagen en verwerkt." Volgens de directeur, Thomas Boue, is het risico dat bedrijven te maken krijgen met allerlei verplichtingen die de digitale innovatie kunnen beperken en economische groei en banen kosten.

De Amerikaanse consumenten- en privacyorganisaties zien echter mogelijkheden om de nieuwe regels nog strenger te laten zijn. Daartoe doen ze zeven aanbevelingen. Het aantal uitzonderingen op datacollectie moet worden verminderd, het recht om je eigen data te beheren, te wissen en te verplaatsen moet worden versterkt, bedrijven moeten nog transparanter zijn in hun privacybeleid, toestemming voor een dienst in relatie met persoonlijke gegevens mag niet eenmalig, maar moet telkens worden vernieuwd als er wat verandert in het oorspronkelijke aanbod en eventuele zelf-regulering mag niet zwakker zijn dan de wettelijke regels.