Dat stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een rapport genaamd Undermining freedom of expression in China (pdf). "Alledrie de bedrijven spelen een bepaalde rol in het uitoefenen van censuur in China", aldus het rapport.

Het is niet voor het eerst dat Amnesty de bedrijven onder vuur neemt. Yahoo moest het eerder ontgelden toen bleek dat het de Chinese autoriteiten had geholpen bij het vastzetten van de Chinese journalist Shi Tao. Tao kreeg in 2005 tien jaar celstraf opgelegd.

Microsoft kreeg kritiek toen het op verzoek van de Chinese overheid een blog op MSN Spaces heeft gesloten. Google op zijn beurt kreeg de mensenrechtenorganisatie over zich heen toen het een gecensureerde versie van zijn zoekmachine in China introduceerde. Alledrie de bedrijven hebben in het verleden aangegeven de lokale wetten te moeten respecteren en dus geen keus hebben.

Yahoo krijgt de meeste kritiek van Amnesty. "Yahoo's acties in het bijzonder hebben bijgedragen aan de onderdrukking met als gevolg verregaande consequenties voor de betrokkenen."

Overigens heeft het maandblad van Amnesty International Nederland, Wordt Vervolgd, deze maand als thema 'internet'. Uit het tijdschrift wordt duidelijk dat bedrijven die actief zijn in China niet een lijst met verboden woorden krijgen overhandigd van de overheid. Hierdoor moeten bedrijven bepalen wat zij op de verboden lijst zetten. Dit resulteert volgens Amnesty in een strengere censurering, omdat bedrijven extra voorzichtig zijn. Zij willen immers niet de Chinese overheid voor het hoofd stoten en dus meer woorden censureren dan noodzakelijk is. In het rapport roept de mensenrechtenorganisatie de drie bedrijven dan ook op om hun woordenlijsten openbaar te maken.