Amnesty heeft de website irrepressible.info gelanceerd, waarop een petitie getekend kan worden. Door het ondertekenen van deze petitie verklaren sympathisanten dat ze overheden oproepen om een eind te maken aan de beperking van de vrije meningsuiting op internet, en tevens dat ze internationale it-bedrijven op hun medeverantwoordelijkheid wijzen.

Met name in China wordt de informatie op internet streng gecensureerd. Onderdeel van de Amnesty-campagne is onder andere het bewerkstelligen van de vrijlating van de Chinese journalist Shi Tao. Die zit een gevangenisstraf van 10 jaar uit omdat hij een e-mail doorstuurde naar een Amerikaanse website, waarin jourrnalisten instructies kregen over de voorgeschreven weergave van de herdenking van de Tiananmenplein-opstand in 1989.

Naast China worden op de Amnesty-site ook landen als Vietnam, Tunesië, Iran, Saoedi-Arabië en Syrië genoemd als staten waar het 'internetonderdrukking' aan de orde van de dag is. China is het bekendste voorbeeld, mede dankzij de pogingen van grote internetbedrijven om er een markt aan te boren. Amnesty bekritiseert Yahoo, Google en Microsoft vanwege het de medewerking die deze bedrijven uit winstbejag verlenen aan censurerende autoriteiten.

Medeschuldig

Yahoo, zo meldt Amnesty, is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het overhandigen van e-mailgegevens aan de Chinese autoriteiten, waardoor critici zoals Shi Tao achter de tralies zitten. Google en Microsoft dragen volgens Amnesty schuld omdat de bedrijven hebben ingestemd met eisen van de overheid om hun diensten te censureren voor Chinese gebruikers.

"De vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel recht. Het is een van de meest waardevolle van alle rechten. We moeten ervoor strijden om het te beschermen", zo licht Amnesty de campagne toe op de website.

De mensenrechtenorganisatie voert de campagne samen met dagblad The Observer. Kate Allen, directeur van Amnesty International in het Verenigd Koninkrijk, lanceerde de campagne met een artikel (.pdf) in de krant. Een artikel van Peter Beneson in The Observer leidde 45 jaar geleden tot de oprichting van Amnesty International.