América Móvil zegt bereid te zijn het bod op KPN terug te trekken, in reactie op het plotseling slikken van een gifpil door de Stichting Preferente Aandelen B KPN. Dat melden Reuters en Bloomberg.

Uitstel of afstel door gifpil?

Het Mexicaanse telecombedrijf stelt dat het bod volgens de regels is gedaan, en pareert daarmee de felle kritiek van de stichting, die donderdagavond uithaalde naar América Móvil. De stichting blokkeert de overname door het uitoefenen van een optie op miljarden preferente aandelen in KPN. Reden was dat de handelswijze van América Móvil “haaks staat” op de belangen van stakeholders van KPN, “waaronder aandeelhouders,werknemers,klanten, vakorganisaties en de Nederlandse samenleving als geheel”.

SP-leider Emile Roemer prees de actie van de stichting als “heel goed nieuws”. “Dit is heel terecht, KPN is een heel belangrijk bedrijf op de infrastructuur van onze telefonica (sic), van onze ict”, aldus de politicus bij tv-praatprogramma Knevel en Van den Brink donderdagavond. “Ik hoop dat het leidt tot het stoppen van de vijandige overname. Het is zo’n belangrijke industrie, die moet in Nederlandse handen blijven.”

Ook de ondernemingsraad van KPN, die eerder bij de politiek pleitte om de overname te blokkeren, is blij met de gifpil tegen de geplande overname.

Blokkade niet nodig

Maar volgens financieel analist Tom Muller van Theodoor Gilissen is de opgeworpen blokkade slechts uitstel en bovendien niet meer nodig, omdat KPN en América Móvil de laatste weken al nader tot elkaar kwamen, onder meer over de verkoop van KPN’s Duitse dochter E-Plus aan Telefónica. Begin augustus deed America Movil een vijandig bod op alle aandelen KPN. In de weken erna werd er koortsachtig onderhandeld.

“Een deel van de problemen is al opgelost, omdat de bedrijven de afgelopen tijd overleg hebben gehad. Ik heb het idee dat de scherpe punten er wel af zijn. Eigenlijk is de stap van de stichting niet helemaal nodig”, aldus Muller tegenover AFN.

KPN zelf houdt zich op de vlakte en meldt slechts dat het de actie van de stichting heeft “opgemerkt”. De koers van KPN daalde bij opening van beurs vanochtend bijna 6 procent.