Het Nederlandse KPN en het Mexicaanse América Móvil hebben onderhandeld over de verkoop van E-Plus. Daarbij is natuurlijk ook de beoogde nieuwe eigenaar, Telefónica Deutschland, betrokken. Grootaandeelhouder América Móvil was eerst tegen die verkoop, maar gaat nu alsnog akkoord. Dat gebeurt wel onder andere voorwaarden.

Strijd om KPN, én Duitsland

De Mexicaanse telco van miljardair Carlos Slim is voornemens om KPN in te lijven. De verkoop van dochter E-Plus zou een flink verlies zijn voor Duitsland, wat een grote Europese markt is. Bovendien zou daarmee Telefónica, een grote concurrent op de Zuid-Amerikaanse markt, meer macht krijgen op de Europese telecommarkt.

Na herziening van de verkoopvoorwaarden voor E-Plus gaat América Móvil alsnog akkoord. De KPN-grootaandeelhouder krijgt namelijk via het Nederlandse telecombedrijf meer grip op de Duitse tak van concurrent Telefónica. In ruil voor E-Plus krijgt KPN een belang van 20,5 procent in Telefónica Deutschland, in plaats van de eerder afgesproken 17,6 procent. Daarnaast krijgt KPN ook de 5 miljard euro in contanten die was opgenomen in de oorspronkelijke verkoopovereenkomst.

Totaalwaarde E-Plus: 8,55 miljard

"Daarnaast heeft Telefónica van KPN een call optie verkregen die alleen kan worden uitgeoefend een jaar na levering van E-Plus", meldt KPN. "Deze call optie betreft maximaal een 2,9% belang in Telefónica Deutschland. De call optie kan worden uitgeoefend voor het gehele belang van 2,9%, of voor een deel daarvan. De uitoefenprijs van de call optie bedraagt EUR 510 miljoen voor het gehele belang van 2,9%, plus 2,27% rente vanaf de levering van E-Plus, verminderd met eventuele dividendbetalingen op het 2,9% belang."

De totale waarde van E-Plus komt door deze gewijzigde verkoopwaarden op 8,55 miljard euro. Bij de eind juli gesloten aanvankelijke verkoop was dat nog 8,1 miljard. Het Spaanse Telefónica krijgt door deze aankoop 23 procent marktaandeel in Duitsland en is daarmee in één klap de grootste speler in dat land. Het eigen O2 en KPN's E-Plus bezitten respectievelijk 13,5 en 9,5 procent, en zijn daarmee de nummers drie en vier.

Onherroepelijk

Het akkoord van América Móvil is definitief. "Als gevolg van de aangepaste voorwaarden heeft América Móvil zich onherroepelijk gecommitteerd voor de voorgestelde transactie te stemmen tijdens KPN’s Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders die wordt gehouden op 2 oktober aanstaande in verband met de verkoop van E-Plus", meldt KPN.