América Móvil, eigendom van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, heeft een bod van 2,40 euro per aandeel gedaan op alle uitstaande aandelen KPN. Het Mexicaanse bedrijf heeft al 30 procent van de aandelen en wil minimaal meer dan 50 procent van het Nederlandse bedrijf in handen krijgen.

Bod is niet onverwacht

Het bod komt niet onverwacht. Nadat KPN zijn Duitse dochter E-Plus aanbod aan Telefónica, de grootste concurrent van América Móvil, zegde Carlos Slim de overeenkomst op met KPN waarin hij had beloofd zich te beperken tot die al in zijn bezit zijnde 30 procent van de aandelen van KPN. Een van de drijfveren van Slim om nu een meerderheid in KPN te kopen lijkt te zijn het dwarsbomen van de deal met Telefónica.

KPN zegt dat de aandeelhoudersvergadering over die verkoop “in de komende weken” gewoon doorgaat. América Móvil zegt tijdens die vergadering zijn standpunt over de voorgenomen verkoop van E-Plus bekend te maken. Het Spaanse Telefónica wil 5 miljard voor de Duitse KPN-dochter betalen.

KPN kijkt naar "strategische opties"

KPN zegt in een reactie op het bod van América Móvil dat het “alle strategische opties” die nog beschikbaar zijn voor de toekomst van het Nederlandse telefoniebedrijf gaat onderzoeken. De leiding van het bedrijf heeft van te voren het bod van Slim kunnen inzien en is dus niet verrast door de aankondiging van deze ochtend. Slim zegt in de bekendmaking van het bod graag de medewerking van de directie van KPN te willen in een vriendelijke overname.

Het belang van Slim in KPN is de eerste stap van América Móvil buiten de twee Amerikaanse continenten. “Met het vergroten van het belang in KPN moet er een grotere operationele samenwerking en coördinatie ontstaan tussen de twee bedrijven”, schrijft het Mexicaanse bedrijf. Het zegt verder KPN te willen steunen om de plannen te verwezenlijken in een “snel veranderende markt” in Europa.

AFM is op de hoogte gebracht

América Móvil heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte gesteld van het bod. Het verwacht over een maand het officiële bod waarop aandeelhouders hun stukken kunnen aanbieden te presenteren.