Want ook het internet onderhouden blijft mensenwerk. Wat blijkt? Doordat een installatiemedewerker in het AM3-datacenter van Equinix op het Science Park in Amsterdam per ongeluk een loop op het virtuele netwerk creëerde, klapten door overbelasting veel websites en ook grote delen van het pinverkeer eruit, zo meldt Tweakers op basis van een rondgestuurde mail aan AMS-IX leden.

Langzaam opkrabbelen

Routers proberen op dat moment massaal nieuwe routes aan te leggen. Dit gaf overbelasting in het verkeer tussen verschillende isp's, dat verloopt via het Border Gateway Protocol (BGP), waardoor veel sessies werden afgebroken.

In 2008 was er een vergelijkbare storing door menselijk handelen. Toen werd er abusievelijk geswitcht naar het back-up netwerk, dat op zijn beurt in onderhoud was en wat daardoor voor even een black-out veroorzaakte.

De ongebruikelijke storing was ook nu goed te merken. De AMS-IX verwerkte iets na 12 uur slechts circa 10 procent van zijn gebruikelijke internetverkeer. Na korte tijd kon de fout op het internetknooppunt worden hersteld en was de storing voorbij. Al kan het zijn dat afzonderlijke netwerken zelf nog moeten opkrabbelen. De AMS-IX onderzoekt hoe dergelijke fouten in de toekomst kunnen worden voorkomen.