Dat maakte Job Witteman, ceo van AMS-IX BV, donderdag bekend. Het bedrijf achter 's werelds grootste IP-knooppunt en peeringplatform stort zich, op verzoek van lokale providers en overheden, in een Caribisch avontuur.

Het bouwt mee aan een nieuwe internet exchange (IX) in de e-commerce zone van Willemstad, Curacao. Zo'n 'rotonde voor internetsnelwegen' is hard nodig voor de Antillen en de Caribische regio, constateert Witteman. "Nu moeten lokale Antilliaanse providers met elkaar peeren in Miami of New York. Dat is ontzettend kostbaar."

De 'founding members' van de Carribbean Internet Exchange (CAR-IX) zijn naast AMS-IX de Antilliaanse providers UTS, Smitcoms, Scarlet, MIO, Telbo en Digicel. AMS-IX investeert geld en expertise in het project, dat naar verwachting in oktober online gaat.

Kritieke massa

Volgens Witteman heeft CAR-IX potentie om de Antillen te ontstijgen. Kan het heel Latijns-Amerika gaan bedienen? "Dat is niet de opzet, maar dat zou uiteindelijk kunnen. In eerste instantie gaan we voor regionale groei."

Want groei is cruciaal. Een IX wordt voor de leden aantrekkelijker naarmate er meer partijen aanhaken. Het hele concept draait immers om het uitwisselen van verkeer (peering) met andere internet- content- of application providers. Dat gaat vaak met gesloten portemonnee, maar is sowieso veel voordeliger dan 'data over de heg gooien bij de upstream provider', stelt Witteman. Een combinatie van schaalvoordeel én het netwerkeffect.

CAR-IX is reeds in gesprek met verschillende partijen in Suriname en Venezuela. Ook KPN heeft interesse om lid te worden, omdat het een aantal grote corporate klanten op de eilanden bedient, zo bevestigt Cara Mascini, marketingmanager van AMS-IX desgevraagd.

Na een paar jaar zal AMS-IX zijn handen aftrekken van het project. Als alles goed gaat kan CAR-IX dan op eigen benen staan, hoopt Witteman.

Succesformule

AMS-IX exporteert haar eigen bedrijfsmodel één-op-één naar de Antillen, als een 'IX in the box'. De Amsterdamse 'internethaven' kenmerkt zich door een netwerkneutraal, onafhankelijk en non-profit karakter. Alle leden vormen een vereniging die de uitvoerende BV aanstuurt.

Deze principes zijn cruciaal gebleken voor het fenomenale succes van AMS-IX, en vinden dan ook veel navolging elders. Witteman trots: "De meest succesvolle internet exchanges zijn allemaal non-profit."

Derde mainport van Nederland

AMS-IX is al jaren het grootste IP-verkeerscentrum ter wereld, zowel qua verkeersvolume (momenteel 250 Gb per seconde gemiddeld, 420 Gbps in de piek), als aantal deelnemers (399). "Het aantal deelnemers stijgt lineair, het verkeer exponentieel", zegt Witteman.

Het knooppunt heeft onlangs haar vijfde fysieke locatie (point of presence) in gebruik genomen in het datacenter van EUNetworks. En in augustus wordt alweer een zesde datahotel betrokken, van Equinix.

Volgens Dirk van der Woude, Amsterdamse gemeenteambtenaar en programmamanager van het glasvezelproject Citynet, is de AMS-IX goed voor 50.000 directe en indirecte banen in de ict, media en creatieve sectoren in en rond de hoofdstad.

Hij stelt dan ook dat naast de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol de AMS-IX Nederlands 'derde mainport' is. Wellicht nog onbekend bij het grote publiek, maar niet onbemind. Van der Woude: "Wij zijn er als gemeente verdomde trots op."