Surfnet, CERN en AMS-IX hebben de afgelopen maanden gezamenlijk gebouwd aan een betrouwbare dataverbinding tussen Nederland en Zwitserland met een snelheid van 100 Gbps. De technologie voor die bandbreedte is momenteel cutting edge binnen een netwerktopologie als AMS-IX, maar is over een afstand van 1.650 kilometer nog nooit vertoond, melden de organisaties trots.

De tests zijn belangrijk voor de uitrol van 100 Gbps Ethernet (GE) technologie door bijvoorbeeld AMS-IX, maar vooral voor de steeds verder uitdijende academische netwerken en grids in Europa. Die werken ieder met eigen architectuur en leveranciers, zoals Brocade en Siena. Die cruciale interconnectiviteit tussen de netwerken is dus met de succesvolle recordpoging ook getest.

“Wij wilden met deze test de interoperabiliteit van 100GE-technologieën van verschillende leveranciers en de betrouwbaarheid van transmissie over lange afstand aantonen", zegt Edoardo Martelli, CERN's Internet-expert. “De test verliep erg positief. Tijdens de testperiode zijn we er in geslaagd om op meerdere dagen meerdere uren achtereen een constante stream van 100Gbps te versturen, zonder enig verlies van data of snelheid. De test wordt in de komende dagen voortgezet."