AMS-IX rolt voor het eind van de zomer een geheel nieuwe topologie uit. Het aantal core switches groeit van 2 naar 4 en zal ondersteuning bieden aan Multiprotocol Label Switching (MPLS). Hiermee wordt het netwerk slimmer, flexibeler en beter schaalbaar, stelt het bedrijf.

Liever 100 Gbit poorten

Gezien de gestage groei van het verkeer en aantal klanten op de AMS-IX, vormen de twee core switches van de huidige topologie een bottleneck in het netwerk. Elke core switch (Brocade MLX 32) heeft 'slechts' 128 10 gigabitpoorten. Aangezien het aantal gebruikte 10 gigabit poorten op de edge switches blijft stijgen, dreigt aantal beschikbare poorten op de core switches een beperkende factor te worden.

Vandaar dat er twee core swtiches bijkomen, om het aantal beschikbare poorten te verdubbelen. "Liever hebben we een switch met 100 gigabit poorten, maar die bestaan nog niet", aldus de woordvoerster van AMS-IX. De 100 gigabit ethernetstandaard is momenteel nog in ontwikkeling bij de IEEE-organisatie.

Gevirtualiseerd

Daarnaast zal AMS-IX binnenkort Multiprotocol Label Switching (MPLS) inzetten op zijn netwerk. "Zo ontstaan vier logische of virtuele netwerken die elkaars deelbackup zijn", vertelt de zegsvrouw. Tot nog toe kan er alleen een complete failover worden gedaan van de ene core platform naar het andere.

"Daarbovenop zetten we dan weer VPLS, Virtual Private LAN Service, zodat er voor de klanten in feite niets veranderd. We doen dit om te kunnen blijven groeien, en daarnaast om flexibiliteit en stabiliteit te creëren."

IPv6

De eerste helft van 2008 was er nauwelijks groei in verkeer, maar in de tweede helft van het jaar was er een groeispurt, zo staat in het jaarverslag.

AMS-IX verwacht een vergelijkbare ontwikkeling voor dit jaar, en daarom wil het de nieuwe topologie voor eind augustus op zijn plek hebben. Later dit jaar zal het ook een zevende 'edge locatie' betrekken, het Interxion AMS5 datacenter in Schiphol-Rijk. Het totaal aantal switches (core en edge) van AMS-IX zal eind 2009 de vijftig passeren.

AMS-IX zag het afgelopen jaar een toename van het IPv6 verkeer van maar liefst 1.000 procent. Het is nog onduidelijk of deze groei dit jaar even sterk zal zijn. Het aandeel van IPv6 op de AMS-IX is nog miniem, 800 Mbit/s op een totaal van bijna 400 Gbit/s.