Tijdens een raadsvergadering gisteren over de 'Future Ready Workspace' (FRW2) is toch besloten om voor 800.000 euro aan Microsoft producten te kopen. Eigenlijk wilde de stad alleen SoftGrid aanschaffen voor applicatievirtualisatie. Maar dat weigert de marktleider als los product te bieden.

Tegen heug en meug

Het door Getronics aangeboden werkplekconcept zou wel kunnen werken met een andere virtualisatieoplossingen tegen een forse meerprijs. Daarom kozen de raadsleden tegen heug en meug voor doorgaan met het project, terwijl ze eigenlijk liever zouden werken met een open desktop waar geen vendor lock-in speelt. Sommige gemeentelijke diensten zeggen echter niet te kunnen overstappen.

Daarom heeft PvdA-raadslid Sabina Gazic in een motie geëist dat de FRW2 in ieder geval wordt voorzien van Firefox en OpenOffice.org als hoofdapplicaties, waarbij Microsoft Office er alleen nog in uitzonderlijke gevallen is om op terug te vallen. Om dat te onderstrepen wordt nu een gemeentelijke dienst uitgekozen om met de open desktop van de stad aan de slag te gaan.

In de politieke arena viel het voorstel goed, want het werd unaniem gesteund. "Het is toch niet zo hopeloos zoals het in eerste instantie leek: 6000 PC met twee open applicaties en uitbreiding van pilot Open.Amsterdam naar nog een dienst en nog een stadsdeel, is toch een winst", jubelt Gazic tegenover Webwereld.

De vervuiler betaalt

Ook de VVD had twee moties op zak en bracht die op advies van de wethouder niet in. Een daarvan was het principe dat "de vervuiler betaalt", waarbij de vervuiler de afnemer van een niet open desktop is.

"Ik wilde hem wel indienen, maar de wethouder heeft toegezegd voor het einde van het jaar met een plan te komen. Daar komt dit principe alsnog in terug", vertelt duo-raadslid Yuen Keong Ng tegenover Webwereld. Mocht dat niet zo zijn dan zal hij de motie alsnog in stemming brengen.