Deze uitspraak deed de Europese Commissie na een intensief onderzoek dat werd ingesteld om uit te zoeken of het meebetalen van de gemeente zou vallen onder illegale staatssteun, meldt het NRC Handelsblad. De gemeente heeft inmiddels al 6 miljoen gestoken in de aanleg van het netwerk wat leidde tot protest van voornamelijk kabelmaatschappijen.

De maatschappijen vonden het niet eerlijk dat het glasvezelnetwerk gesubsidieerd werd. Via hun netwerk kunnen dezelfde diensten aangeboden worden als via het glasvezelnet. Er werd protest aangetekend bij de Europese Commissie, die het project blokkeerde gedurende het onderzoek.

Particuliere investeerder

Voorwaarde van het besluit is dat de gemeente Amsterdam als particuliere investeerder moet opereren. Amsterdam moet zich houden aan dezelfde voorwaarden die gelden voor ING Real Estate en Reggefiber, de andere partijen die investeerden.

Met de zes miljoen euro die de gemeente al heeft geïnvesteerd is een glasvezelnetwerk aangelegd waarmee 37.000 woningen in de wijken Osdorp, Zeeburg en Watergraafsmeer kunnen worden voorzien van telefonie, televisie en snel internet. Nu de Europese Commissie de financiering heeft goedgekeurd wordt er gesproken over uitbreiding van het netwerk naar de rest van Amsterdam. Of de gemeente daar ook in wil investeren is niet bekend.

Voor kabelmaatschappij UPC is de kous nog niet af. Het bedrijf wacht tot de uitspraak van de Commissie openbaar is, waarna er eventuele vervolgstappen komen.