De Kraker is een van de beginnende ondernemers uit Amsterdam die in een aardige reportage bij de Amerikaanse mediagroep CNBC voorbij komt. Daarin wordt Amsterdam als nieuw centrum voor technologische startups gepresenteerd onder de titel Amsterdam wil Silicon Valley beconcurerren. Maar tot nu toe valt het allemaal wat tegen in de hoofdstad.

En dat komt door de wat sikkeneurige en terughoudende Nederlandse mentaliteit, zo kan je opmaken uit de woorden van De Kraker. "Het is zo verschillend met de Amerikaanse cultuur, waar meer mensen geloven in mijn bedrijf dan ikzelf deed", zegt hij. Maar, zo schrijft CNBC, dat verandert nu snel.

Amsterdam trekt steeds meer investeerders

De eerste Nederlandse miljardenstartup wordt aangehaald, de betaaldienst Adyen. natuurlijk mag ook Oscar Kneppers (die ooit aan de wieg heeft gestaan van Webwereld) van Rockstart zijin zegje doen. Alles draait om investeringen, kapitaalinjecties vanuit de venture capitalists. De investeringsronden van de laatste maanden (Adyen kreeg 250 miljoen dollar in december) moeten een aanzuigende werking hebben en meer kapitaal halen naar Amsterdam. Rockstart moet daarin een spilfunctie hebben.

Ook Neelie Kroes komt voorbij, in haar nieuwe rol als startupkoningin en aanjager voor de Nederlandse startupscene, hoewel ze niet wordt geciteerd. Wel ondernemers als Daan Weddepohl van Peerby en Bram de Zwart van 3D Hubs, die beiden onlangs een miljoeneninvestering binnenhaalden. Volgens De Zwart plaatsen investeerders op dit moment Amsterdam op eenzelfde lijstje met Londen en Berlijn.