Open source software 'scoort beter op de vooraf gestelde criteria dan de huidige gesloten werkplek'. Dat wordt geconcludeerd in de evaluatie van het proefproject Open.Amsterdam, waarbij eerder dit jaar op een aantal werkplekken open source software werd gedraaid. Dat meldt het Parool.

Het project is er op gericht een werkplek op basis van op open standaarden en waar mogelijk van open source te ontwikkelen en uit te rollen bij de Gemeente Amsterdam. Voor een derde van de werkplekken is duidelijk dat zij het zonder al te veel problemen zonder Microsoft Windows en Office kunnen stellen. De gebruikte open source programma's, waaronder Suse Linux en OpenOffice.org, zijn functioneler en beter te integreren met andere software, zo concluderen de onderzoekers.

In september werd de eerste proef afgerond en recentelijk heeft het College van B & W van Amsterdam besloten het te continueren in 2008 met een injectie van 1 miljoen euro. De voortgezette proef moet uitwijzen of het loont ook werkplekken waar wat ingewikkelder software wordt gebruikt, te laten overstappen.

Medio 2008 zal de gemeenteraad besluiten over verdere uitrol van open source software. Het huidige contract tussen de gemeente en Microsoft loopt eind 2008 af. Bij het projectbureau Open.Amsterdam was niemand bereikbaar voor commentaar.