Na enig uitstel gaat het streekvervoer in Amsterdam als tweede regio in Nederland volledig over op de ov-chipkaart. Dat meldt minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

In februari had de Tweede Kamer de uitrol van de ov-chipkaart in de hoofdstad nog uitgesteld met de eis dat er eerst een grondige evaluatie van Rotterdam moest komen, de eerste stadsregio die de strippenkaart afschafte.

Leerpunten

Die 'systematische' evaluatie is er inmiddels, schrijft Eurlings. Tussen de stadsregio's is er een 'continue informatie-uitwisseling' en samenwerking geweest om 'leerpunten te genereren'. "De belangrijkste leerpunten hadden betrekking op communicatie naar de reiziger, aandacht voor specifieke doelgroepen zoals blinden en slechtzienden, en de meest effectieve wijze van het inzetten van personeel om reizigers zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn voor, op en na de datum van het uitzetten", aldus de minister.

Op zijn beurt zal Amsterdam de opgedane kennis weer delen met andere regio's en streekvervoerders. Daarmee is aan de motie van de Kamer voldaan, stelt Eurlings.

In de Amsterdamse metro kon al enige tijd alleen meer met de ov-chipkaart worden gereisd. Vanaf 3 juni geldt dat voor alle regionale vervoerders in de stad en omstreken, zoals Connexxion en Arriva.