Het gaat om een volledige Microsoft Enterprise Agreement voor de negenduizend werkplekken met een looptijd van drie jaar. Hierin zijn opgenomen Microsoft Windows XP, Office XP en de toegangslicenties voor Microsoft-servers, waaronder Windows 2000 Server en Sharepoint Portal Server.

Belangrijke overwegingen van de Gemeente Amsterdam voor het afsluiten van de Enterprise Agreement waren de 'standaardisatie van de werkplekken' en de 'kostenbesparing door het eenvoudigere licentiebeheer', zo meldt Microsoft in een persbericht.

Controversieel

Dit laatste argument is op zijn minst controversieel te noemen. Microsoft heeft de laatste tijd veel kritiek over zich heen gekregen vanwege het nieuwe licentiebeleid. Dat zou voor veel bedrijven duurder uitpakken. Topman Steve Ballmer erkende bovendien onlangs dat het nieuwe licentiebeleid niet uitblinkt in helderheid.

Wethouder van Financi├źn Geert Dales (VVD) is het duidelijk niet eens met deze kritiek en roemt de grote voordelen. "Naast het eenvoudiger beheren van de licenties en het aanbieden van standaardsoftwarepakketten op alle werkplekken, hebben we ook een aanzienlijke besparing kunnen realiseren", aldus de wethouder.

De overeenkomst is gesloten door de afdeling Concern Inkoop van de Gemeente Amsterdam. Deze afdeling schreef hiervoor in een eerder stadium een Europese Aanbesteding uit.