Dat meldt Amsterdam Inbusiness, de organisatie die sinds 2007 hulp biedt aan buitenlands bedrijven die zich vestigen in de regio Groot-Amsterdam. Daaronder vallen de gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen en Haarlemmermeer. Naast de ICT-sector deden ook de creatieve industrie en de zakelijke dienstverlening het goed in 2012.

Nieuwe banen

In totaal hebben 27 nieuwe bedrijven in de ICT-sector zich gevestigd in 2012. Dat leverde direct al 158 nieuwe banen op, wat neer komt op 12 procent van het totaal aantal nieuwe banen dat vorig jaar is gecreëerd door buitenlandse bedrijven. Volgens Amsterdam Inbusiness is de normale trend dat juist deze bedrijven na hun vestiging verder groeien.

Voor veel nieuwkomers blijkt de infrastructuur een trekpleister. De aanwezigheid van internetknooppunt AMS-IX trekt nog altijd veel bedrijven, terwijl de prijs-kwaliteitverhouding aantrekkelijk blijkt in vergelijking met andere Europese steden. De metropoolregio heeft zich volgens de vestigingsorganisatie ontwikkeld tot een belangrijke hotspot voor datacenters.

“Dit kwam het afgelopen jaar onder meer tot uitdrukking in een fikse toename van het aantal datacenters in de regio. Onder meer ServInt en Cognizant openden een nieuw datacenter. Equinix opende in 2012 zijn derde datacenter", meldt woordvoerder Arend Timmermans van Amsterdam Inbusiness, die ook veel nieuwe ontwikkelingen ziet in de applicatie-industrie.

Zwakke economie

Tegenover de nieuwe bedrijven staat ook een groep vertrekkers. In totaal verlieten 61 buitenlandse bedrijven de regio in 2012. In de ICT-sector blijken dat veelal kleine servicecentra te zijn, alsmede marketing- en salesafdelingen, die de economische crisis niet hebben overleefd.

De regio Amsterdam doet het volgens Amsterdam Inbusiness ook op dat vlak relatief iets beter in vergelijking met de rest van Nederland. Timmermans: “Maar natuurlijk is de krimp van de economische crisis ook in Amsterdam voelbaar."