"De motie is een algemene oproep", vertelt fractievoorzitter Hans Dijksman van D66 Amsterdam West. Het gaat niet concreet om "dit en dit programma", legt hij uit aan Webwereld. "De raad schetst kaders." Dijksman zegt dat zijn partij bezorgd is dat open source weggedrukt dreigt te worden door de drang te bezuinigen. Kostenbesparingen zijn vervat in nieuwe afspraken tussen de centrale stad en de stadsdelen.

Versus bezuinigingsdrang

Dit betreft dan afspraken over de centrale inkoop - of selectie - van software. Dijksman erkent dat het stadsdeel zelf "vrij onzelfstandig" is. Hij legt uit dat er centraal op stadsniveau veel gebeurt wat de inkoop betreft. De bepaling van wat er nodig is, gebeurt echter wel op basis van wat de stadsdelen zelf zeggen nodig te hebben.

Daarbij spelen er natuurlijk nog wel de belangen en vereisten van de andere zes stadsdelen, stipt Dijksman aan. Hij gaat nu contact opnemen met de D66-fracties op die lokale niveaus om de oproep door te geven. Het stadsdeel zelf gaat in ieder geval een formele brief sturen aan het centrale stadsbestuur om de motie van Amsterdam West ook daar aan te dragen.

'Niet vanuit gemak'

"Er zijn vast goede redenen om open source niet te gebruiken. En redenen om het wél te gebruiken." D66 Amsterdam West wil dat er serieus naar open source wordt gekeken, in plaats van dat er vanuit gemak wordt gebruikt wat er al wordt gebruikt.

In West is de motie van partijgenoot Daniël van Kesteren gisteravond aangenomen. Het voorstel voor het gebruik van open source-software is ingediend samen met de SP en GroenLinks. De PvdA heeft er ook mee ingestemd, maar de VVD niet. "Dat scheelt vijf van de 29 mensen", vertelt Dijksman van D66. Hij merkt nog op dat er twee afwezigen waren: één van de VVD en één van GroenLinks.